Het Ommelander Ziekenhuis in Scheemda heeft afgelopen week een overeenkomst met Logis.P gesloten om als eerste referentieklant alle oplossingen te integreren. Dit houdt in dat het Ommelander Ziekenhuis alle modules kan implementeren die ontwikkeld zijn, of nog ontwikkeld worden. Hiermee zetten het Ommerlander Ziekenhuis en Logis.P samen een grote stap op het gebied van Patient Flow Management. Een stap om bij stil te staan.
Wachtconcept
Het ziekenhuis richt zich op het slim inzetten van personeel en technologie vanwege de krappe arbeidsmarkt. In de centrale hal staan acht aanmeldzuilen waar patiënten zich met hun identiteitsbewijs aanmelden en een routeticket ontvangen. Vervolgens nemen ze plaats in de centrale hal en tien minuten voor hun afspraak gaan ze naar de juiste poli. Zorgverleners hoeven niet naar de centrale hal om de patiënt op te halen. Doordat de actuele uitlooptijden worden getoond via wachtkamerschermen weten patiënten of zij nog een kopje koffie kunnen drinken of dat zij zich snel naar de afspraak moeten haasten.
Digitalisering door de hele organisatie
In de toekomst zal niet alleen het registreren en aanmelden op locatie verder geoptimaliseerd worden. Dankzij de Personal Visit Page is dit al eerder mogelijk: het hele proces rondom registratie en aanmelding kan al vanuit huis plaatsvinden via smartphone of tablet. Nadat de patiënt zijn afspraken heeft ingezien en zijn gegevens heeft gecontroleerd, kan er digitaal worden ingecheckt voor een afspraak. De Personal Visit Page fungeert daarbij als digitaal ticket en geeft inzicht in de route in het ziekenhuis en eventuele wachttijden. Daarnaast zijn er plannen om de JITRA-module te implementeren: een oplossing voor het effectief en optimaal managen van combinatieafspraken. Via een slim algoritme wordt op de dag zelf door de module bepaald wat de optimale volgorde van de afspraken is op basis van de actuele beschikbaarheid van resources zoals behandelaar, ruimte of apparatuur. Hierdoor hoeft de patiënt minder lang te wachten en kunnen eventuele gaten in de planning van de behandelaar worden opgevuld.
Stap voor stap in de juiste richting
De eerste stap is ook al bekend: de migratie van het oude platform naar Logis.P Universe. Dit is een open software platform dat alle stappen uit de patiëntreis ondersteunt en op die manier kunnen alle modules geïntegreerd worden. Het proces zal via de Agile-methode worden uitgevoerd. Dit betekent dat zowel het Ommelander Ziekenhuis als Logis.P in de lead zijn en het project in stappen wordt opgedeeld. Tussentijds worden de resultaten getoetst en bijgestuurd waar nodig. Op deze manier gaat de transitie geleidelijk. Hierdoor hoeven patiënten en medewerkers niet van vandaag op morgen aan een compleet vernieuwde werkwijze wennen.
Een win-win situatie
Voor Logis.P zijn de ervaringen bij het uitrollen van onze nieuwste projecten zeer waardevol. Voor het Ommelander Ziekenhuis zijn er belangrijke voordelen bij deze samenwerking. Manager Ondersteunende diensten Erik Gersonius legt uit: “Deze samenwerking biedt ons de mogelijkheid om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van patiëntenlogistiek in onze processen te implementeren. Dit zorgt voor een optimale ondersteuning van het bezoek van de patiënt, gecombineerd met goede ondersteuning van het zorgproces. Het draagt bij aan ons doel om de patiënt zoveel mogelijk regie over zijn eigen gezondheid te bieden”. Tot slot verleent het Ommelander Ziekenhuis medewerking aan referentiebezoeken van Nederlandse en Duitse ziekenhuizen.