Hogere efficiency en kortere wachttijden door slimme
Wachtrijsturing
Logis.P Wachtrijsturing is dé totaaloplossing om het proces end-to-end te optimaliseren. Zowel als onderdeel van een integraal Patient Flow Management proces, of toegepast als specifiek oproep- en wachtrijmanagement systeem voor bijvoorbeeld bloedafname, radiologie, apotheek, registratie-balie of polikliniek.
Meer weten of wachtrijsturing voor uw vraagstuk de oplossing is? Vraag gratis maatwerk advies aan bij onze specialisten.

Het proces van wachtrijsturing
Digitale verwijzing & online inplannen
Bij de inzet van het Logis.P wachtrijmanagementsysteem kan optioneel -naast vrije inloop- ook een laagdrempelig afsprakensysteem worden ingezet (Logis.P SmartAppointment). Hiermee kunnen patiënten eenvoudig (prik)afspraken maken via internet. Via de optionele koppeling met de digitale verwijzing vanuit ZorgDomein kunnen daarbij relevante gegevens worden overgenomen en voor-ingevuld om het gebruiksgemak voor de patiënt/klant te vergroten. Na het maken van de afspraak ontvangt de patiënt een bevestiging van de afspraak, voorzien van een QR-code via mail of smartphone (Smart Visit) waarmee een patiënt zich op locatie digitaal kan aanmelden. Ook als gebruik wordt gemaakt van een bestaand afsprakensysteem van derden (bijvoorbeeld Serviceware), dan is het ook mogelijk om dit te koppelen aan het Wachtrijmanagement- en oproepsysteem van Logis.P. Hierdoor worden de (afspraken van) patiënten herkend aan de aanmeldzuil na het scannen van de QR-code.
Digitaal aanmelden
Het digitaal aanmeldproces bestaat uit de volgende stappen, waarbij de gewenste scenario’s en werkwijze zelf kunnen worden bepaald: Patiënten of klanten melden zich bij de aanmeldzuil zelfstandig digitaal aan. Via een keuzemenu kan worden gevraagd of patiënten al een QR-code of dagticket hebben.
Heeft de patiënt vooraf een afspraak gemaakt in het on-line afspraken systeem en een QR-code ontvangen, dan kan hij/zij deze scannen aan de aanmeldzuil. De zuil kan desgewenst ook worden uitgerust met een ID-scanner, waarmee het
mogelijk is om ID-kaarten, paspoorten en rijbewijzen uit te lezen.
Afhankelijk van de gewenste koppeling(en) en informatie die aanwezig is vanuit het Ziekenhuis-, Laboratorium- of Radiologie Informatie Systeem kan op basis van het BSN-nummer het patiëntnummer worden opgehaald, en bijbehorende afspraken/orders direct worden herkend. Daarnaast is het ook mogelijk om aan de zuil diverse patiëntgegevens te controleren (o.a. WID-controle en adresgegevens door middel van een uitvraag bij SBV-Z, alsook een controle op actuele verzekeringsgegevens bij VECOZO). Wanneer er sprake is van vrije inloop (of de patiënt heeft vooraf geen afspraak gemaakt), dan kan de patiënt of klant via een keuzemenu selecteren waarvoor hij of zij komt.
Wanneer relevante gegevens ontbreken of er onduidelijkheden zijn ten aanzien van de afspraak en/of order van de patiënt dan kan het systeem een melding tonen. Zo kan de patiënt mogelijk eerst naar de balie worden doorverwezen voordat hij/zij kan worden opgeroepen naar de prikkamer. Als er zonder balie wordt gewerkt (balie-loos werken) dan kunnen deze uitzonderingen naar een specifieke cabine worden opgeroepen waar een senior medewerker werkt die de uitzonderingen gecentraliseerd kan afhandelen. De zuil print een ticket voorzien van een oproepnummer (voor de cabines of de balie) en geeft een instructie waar c.q. in welk wachtgebied de patiënt kan plaatsnemen.
Wachtrijsturing en informatievoorziening
Aan de hand van de gescande QR-code of de keuze die de patiënt heeft gemaakt op het scherm, wordt de patiënt of klant in een specifieke wachtrij geplaatst. Deze wachtrij indeling kan organisatie specifiek worden bepaald, waarbij ook de prioritering per wachtrij ingesteld kan worden. Als gebruik wordt gemaakt van de orderkoppeling, herkent het systeem de patiënt die zich aanmeldt aan de zuil, en wordt de patiënt automatisch in de juiste wachtrij geplaatst op basis van de aanwezige order(s). Dit is niet alleen makkelijk voor de patiënt, het voorkomt ook dat patiënten ‘misbruik’ kunnen maken door -ten onrechte- een spoedoptie als bijv. CITO te kiezen, in de hoop eerder aan de beurt te zijn.
In de wachtruimte(n) hangen oproepschermen waarop de patiënt kan zien wat de verwachte wachttijd is voor de verschillende wachtrijen (in geval van vrije inloop). Ook verschijnt op het scherm de het oproepnummer -desgewenst in combinatie met een
akoestisch signaal- als de patiënt aan de beurt is. Daarbij wordt ook getoond naar welke balie en/of prikcabine de patiënt kan gaan (afhankelijk van de gekozen inrichting/configuratie). De schermen kunnen worden gebruikt om alleen de oproepen en wachttijden te tonen, maar het is ook mogelijk om de schermen als informatiebron voor andere informatie te gebruiken zoals informatieve video’s, nieuwsberichten, weer- en verkeersinformatie e.d. Logis.P biedt hiervoor een eigen narrowcasting systeem, maar het oproepsysteem kan ook geïntegreerd worden in bestaande narrowcasting systemen van derden.
Ook voor gebruik en levering van hardware wordt flexibiliteit geboden. Via de audiovisuele divisie van Logis.P (Promed AV) kan alle benodigde hardware worden geleverd en geïnstalleerd om maximale ontzorging te waarborgen. Beschikt u al over goede oproepschermen? Ook geen probleem; de Logis.P software wordt dan op de bestaande schermen/players geïnstalleerd.
Dynamische oproepen en monitoring KPI’s
Na de succesvolle aanmelding krijgen zowel baliemedewerkers als ook prikker/priksters in de cabine via de (webbased) Logis.P applicatie een overzicht in beeld van de patiënten die zijn aangemeld. Om een patiënt op te roepen drukt de medewerker op de knop ‘oproepen volgende’ en het algoritme in het systeem bepaald op basis van de ingestelde regels welke patiënt er wordt opgeroepen. Ook is het mogelijk om uit het overzicht van aanwezige patiënten ‘handmatig’ de volgende patiënt binnen te roepen (bijv. op basis van de gemaakte prikafspraken op tijd).
Voor maximaal gebruiksgemak kan de Logis.P oproep functionaliteit ook worden geïntegreerd in het bronsysteem (bijv. ZIS/EPD, LIS of afnamesysteem) zodat gebruikers vanuit één applicatie kunnen werken. Aan de hand van het profiel waarmee iemand is ingelogd, krijgt de gebruiker daarbij alleen patiënten in zijn of haar wachtrij die aansluiten op het profiel waarvoor iemand is opgeleid of geautoriseerd. Daarnaast is instelbaar of volgende patiënten vrij mogen worden geselecteerd uit de lijst (ook wel ‘cherry-picking’ genoemd), of dat bij de actie ‘volgende oproepen’ het algoritme van het systeem bepaald wie als volgende aan de beurt is voor de medewerker/cabine.
Het bewaken of vastgestelde normtijden niet worden overschreden, zoals bijvoorbeeld maximale wachttijden, vormt ook een standaard functionaliteit van het systeem. De functie ‘Live Management Informatie’ voorziet in de monitoring functie om te signaleren en alarmeren als ingestelde normen/KPI’s overschreden dreigen te worden (bijv. langere wachttijden voor bepaalde wachtrijen dan gesteld binnen de norm). Het systeem genereert daarbij alerts naar beheerders waarop passende acties kunnen worden ondernomen, of stuurt zelf automatisch bij.
Vervolg of vertrek
Een bezoek aan het lab, de afdeling radiologie of apotheek kan een losstaande afspraak zijn. Nadat de afspraak is voltooid gaat een patiënt of klant in dat geval naar huis. Als er sprake is van combinatie- of meerdere afspraken dan biedt het Logis.P Patient Flow Management systeem extra toegevoegde waarde. Hetzelfde dagticket kan namelijk voor alle andere afspraken gebruikt worden. Ook als er sprake is van grote drukte bij de bloedafname, kan het systeem herkennen of een patiënt vervolgafspraken heeft staan in het ziekenhuis. Daarop kan de prioritering dynamisch worden aangepast en krijgt een patiënt met vervolgafspraken ‘voorrang’ boven een patiënt die alleen komt om bloed te laten prikken. Ook als een patiënt nog medicatie moet halen bij de apotheek waar gebruik wordt gemaakt van Logis.P aanmeldsysteem wordt geprofiteerd van de patiënt identificatie. Zo is op het moment van aanmelden direct bekend welke patiënt zich aanmeldt. Dit verhoogt zowel de patiëntveiligheid, alsook de productie-/efficiency in het proces.
Management- en stuurinformatie
Naast de beschikbare functie voor Live Management Informatie biedt het Logis.P Wachtrijsturing systeem ook aanvullende managementinformatie. Dit biedt gedetailleerd inzicht om gericht sturing te kunnen geven aan het wachtrij managementproces. De rapportages zijn via (embedded) Microsoft Power BI opgenomen in de applicatie. Afhankelijk van de configuratie van het systeem biedt de applicatie gerichte managementinformatie over het generieke proces (o.a. totaal aantallen per periode/locatie, uitnutting van de beschikbare capaciteit, gemiddelde wachttijden per
locatie/wachtrij). Daarnaast is ook specifieke informatie beschikbaar over de kengetallen en productie per medewerker. De overzichten kunnen kant en klaar worden gebruikt vanuit het systeem, zonder dat kennis van Power BI benodigd is. Als de gegevens opgenomen moeten worden in een overkoepelend of organisatie breed data warehouse of BI omgeving, kan de data ook eenvoudig worden geëxporteerd. De stuurinformatie is onmisbaar om te zien op welke vlakken verbeteringen kunnen worden doorgevoerd, of prestaties tussen locaties te kunnen benchmarken.
Waarom kiezen voor wachtrijmanagement van Logis.P?
Een efficiënt wachtrijmanagementproces zorgt niet alleen voor kortere wachttijden, maar biedt patiënten ook duidelijkere informatie en een soepelere ervaring. Bij aanmelding met een ID-bewijs worden automatisch verschillende controles uitgevoerd, zoals via VECOZO, SBV-Z en WiD, om direct correcte en complete gegevens te garanderen. Daarnaast biedt Logis.P met de module CassControl een effectieve oplossing om veel tijd te besparen en het declaratieproces efficiënter te laten verlopen.
Dankzij integraal Patient Flow Management kan de prioritering van patiënten dynamisch worden aangepast, bijvoorbeeld op basis van geplande vervolgafspraken, wat de totale patiëntreis optimaliseert. Patiënten kunnen worden opgeroepen via de balie of rechtstreeks vanuit de prikcabine, waardoor ook balieloos werken effectief wordt ondersteund. Het systeem is bovendien flexibel inzetbaar, óók voor externe of zelfstandig opererende laboratoria binnen het ziekenhuis.
Uiteraard voldoet de oplossing aan de hoogste standaarden op het gebied van informatiebeveiliging en privacy, met ISO27001- en NEN7510-certificering.
Kenmerken Logis.P Wachtrijsturing
Met de inzet van Logis.P Wachtrijsturing wordt het proces van aanmelden tot oproepen optimaal ondersteund. Door inzet van de best-practice methodiek kunnen de specialisten van Logis.P ervoor zorgen dat het systeem razendsnel operationeel is. Ontdek de eigenschappen:
- Optimale wachtrijsturing geschikt voor hybride situaties; mogelijk om vrije inloop en 'op afspraak' te combineren
- Eenvoudig en flexibel in te richten wachtrijen met specifieke prioritering en bewaking van maximale wachttijd normen
- Aanmelding kan op verschillende manieren worden gefaciliteerd; zowel met- als zonder ID-controle
- Uitgebreide rapportages en monitoring maakt proces transparant en zorgt voor stuurinformatie
- Te combineren met verschillende afspraakplannings- en bronsystemen via integation API en HL7

Wachtrijmanagement dat werkt
30 - 40% meer efficiency bij LUMC
De Centrale Bloedafname van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) zag de logistieke efficiency met maar liefst 30 tot 40 procent toenemen. Hoe? Door slimme softwareoplossingen van Logis.P die zorgen voor een gestroomlijnde patiëntenstroom, directe orderchecks en foutloze wachtrijverdeling. Dit werd ook nog eens beloond met de publieksprijs Klinische Chemie 2022 van NVKC.
Patiënten zijn in minder dan 7.5 minuten geholpen
In plaats van lange rijen, piekdrukte en verkeerde aanmeldingen, zijn patiënten nu in minder dan 7,5 minuten geholpen. Dankzij geautomatiseerde processen en slimme koppelingen met het HiX-systeem worden patiënten vanaf binnenkomst efficiënt begeleid naar de juiste prikcabine. Foutmarges zijn geminimaliseerd, wachttijden gehalveerd en de benutting van prikcabines is gestegen naar bijna 100% functionaliteit.

Belangrijke voordelen van wachtrijmanagement
- Volledig geautomatiseerde ordercheck vóór de bloedafname
- Geen onnodige wachttijden of verkeerde wachtrijen
- Administratieve fouten worden al bij binnenkomst opgevangen
- Medewerkers kunnen zich volledig richten op hun kerntaak
- Betere patiëntbeleving én hogere medewerkerstevredenheid
“Door het algoritme achter de aanmeldzuil en de ordercontrole gebeurt alles foutloos én efficiënt. Dat merken niet alleen de medewerkers, maar vooral de patiënt.” – Arjan Albersen, LUMC
Slimme integratie van systemen & processen
Door de slimme integratie van systemen en processen is de volledige patiëntlogistiek geoptimaliseerd — zonder concessies te doen aan het walk-in principe van de bloedafname. Logis.P bewijst hiermee dat wachtrijmanagement veel verder gaat dan alleen planning: het draait om het creëren van rust, overzicht en ruimte voor zorg.
Logis.P biedt flexibele integratie mogelijkheden met onder andere:
Meer weten?
Wilt u meer weten over de werking van onze oplossingen en wat de functionaliteiten voor uw organisatie kunnen betekenen? Laat uw gegevens achter en één van onze professionals neemt contact met u op.