Processen in zorg digitaliseren versneld
Voor iedereen was 2020 een bijzonder jaar met ervaringen die we nog niet kenden. Zeker in de zorg betekende Covid-19 een enorme verandering in perspectief op alles wat tot dan toe gangbaar was. Naast het vele leed en overbelasting op de zorg waren er ook een aantal positieve zaken te benoemen. Zeker is dat de digitalisering en daarmee de optimalisatie van processen in een stroomversnelling kwam. Voor het komende jaar, 2021, impliceert dit dat de ingezette innovaties zullen worden versneld. Logis.P is daarin vooral gefocust op de continue optimalisatie van de patiëntenreis, het proces van thuis een afspraak maken tot aan het vervolg weer op weg naar huis. Vanuit deze invalshoek zie ik de volgende optimalisatie-trends:
- Webrtc: Dankzij de invoering van webrtc -dat is communicatie via webapplicaties- kunnen de aanbieders van zorg de patiënten steeds beter ‘op dezelfde pagina’ communiceren. Patiënten kunnen via een website zelf een afspraak maken of desgewenst muteren. Ook kunnen ze zonder klantenonvriendelijke lange keuze menu’s op de website met ‘click to dial’ snel de juiste afdeling bellen voor een vraag of een afspraak.
- Smartphone: Bij Logis.P zijn we al jaren bezig om via mobiele websites klanten te informeren over hun afspraak. We sturen notificaties van afspraken en eventueel andere medische reminders via sms. Dat scheelt enorm in de no-show percentages. In 2021 wordt het ook steeds beter mogelijk om mensen reeds thuis te informeren over hun reis naar het ziekenhuis toe. Dat kan zelfs zo ver gaan dat we route, verkeersinformatie, omleidingen, ingangen, gebouwnummers als ook parkeerinformatie en zelfs betalingen kunnen gaan toevoegen. Dat zijn aan de ene kant nu nog vergezichten, maar aan de andere kant ook geen innovaties die heel ver van ons afstaan.
- Centrale wachtruimtes: Helemaal voorkomen dat mensen te vroeg zijn, of moeten wachten kunnen we niet. Steeds meer poli’s en ziekenhuizen voeren centrale wachtruimtes in waarin mensen kunnen verblijven totdat ze naar de juiste afdeling geroepen worden. Daarmee is de stroom mensen in een ziekenhuis veel beter te managen. Uiteraard was op deze manier ook de 1,5 meter afstand beter te waarborgen, maar ook hoeven er niet in allerlei hoekjes wachtruimtes gemaakt te worden. In normale omstandigheden betekent dit voor de wachtende begeleiders dat ze even een kopje koffie of wat te eten kunnen kopen. Dat maakt wachten in ieder geval aangenamer en wordt het gevoel van gastvrijheid vergroot.
- Just in Time-Care: Het is misschien wel de grootste ergernis voor veel patiënten die naar de poli moeten: wachten. Nog erger dan dat is wachten op een afspraak die helemaal niet meer kan doorgaan. Juist in het corona-jaar moest er oneindig met afspraken geschoven worden om alles passend te krijgen. Begrijpelijk, maar ook heel vervelend voor zowel de aanbod- en vraagzijde van zorg. Patiënten mochten juist nu niet met te veel zijn en daarom werd tijdmanagement zo’n prioriteit. Dankzij de noodzaak tot transparantie en steeds betere koppelingen met de primaire processen kunnen we patiënten op de dag van de afspraak steeds beter op de hoogte houden mutaties in tijd of locatie, bevestigen dat de afspraak doorgaat of een annulering doorgeven nog voordat de patiënt op weg ging. Natuurlijk is dit ‘work in proces’, maar dankzij de nauwe samenwerking met de IT-ers van de ziekenhuizen werden we hier onder druk van de gegeven situatie versneld steeds beter in. Pure winst die ook volgend jaar verder ingebed wordt.
- Videobellen met arts: Als alternatief voor het bezoek aan het ziekenhuis is in alle opzichten de digitale megatrend van 2020: videobellen. Vrijwel iedereen heeft in 2020 versneld gebruik leren maken van videocommunicatie. Het hing al in de lucht, maar door de lockdown moesten – of mochten- we massaal achter de webcam gaan zitten. En laten we blij zijn dat de technologie als zo ver gevorderd was dat het ook kon. We gingen Teamsen en Zoomen om te overleggen. Niet alleen professionals, maar iedereen van jong tot oud. Ook in de zorg werden versneld een groot aantal consulten per telefoon of video ingevuld. Vanuit Logis.P hebben we het videobellen ook omarmd en zijn gaan kijken hoe we deze afspraken konden invoegen in de patiëntenreis. We geloven dat de flexibiliteit die gecreëerd is door videobellen voor patiënt en arts zal blijven. In 2021 zullen ook deze afspraken dan ook door steeds meer zorgaanbieders op onze systemen worden geïntegreerd.
Digitalisering en innovatie is extensief in de zorg en brengt verregaande efficiëntie. Door corona werd duidelijk dat het geen wig drijft tussen behandelaar en patiënt. Juist het contact tussen behandelaar en patiënt werd verbeterd door techniek. Wij staan voor een optimale beleving van de reis van de patiënt en zullen ook in 2021 weer stappen zetten om deze te verbeteren. In de rekenschap dat niemand voor z’n plezier naar het ziekenhuis gaat, is dit een missie die we graag met de aanbieders samen invullen. Wij wensen iedereen in 2021 toe waarin alles weer normaler gaat worden en we toch ook de ingezette innovatie verder kunnen gaan optimaliseren.