De zorgsector staat voor een aantal aanzienlijke uitdagingen. En één daarvan is het effectief integreren van technologie om de patientflow te optimaliseren. Bij Logis.P begrijpen we dat deze integratie complex en veelomvattend is. Dit blog bespreekt de belangrijkste uitdagingen én de oplossingen om deze uitdagingen te overwinnen.
Bereidheid tot samenwerking
De zorg van vandaag de dag is zo complex dat één systeem nooit alle onderdelen kan omvatten. Het succes van technologische integratie hangt daarom niet alleen af van de technologie zelf, maar ook van de bereidheid van leveranciers om samen te werken. Dit betekent over schaduwen heen stappen en kijken naar gezamenlijke oplossingen die zowel voor de patiënt als het ziekenhuis het beste zijn. Bij Logis.P werken we nauw samen met andere partijen binnen de zorgsector. In plaats van concurrentie te zien, zoeken we naar manieren om elkaar aan te vullen en gezamenlijk impact te maken. Als leveranciers, die meestal toch een bepaald specialisme hebben, elkaar op hun beurt gaan versterken dan wordt het pas écht een krachtig verhaal. Op die manier worden er steeds waardevollere oplossingen geleverd voor opdrachtgevers. Gelukkig zien we deze positieve vorm van ketenintegratie meer en meer ontstaan.
Gegevensdeling is essentieel
Tegelijkertijd staat de bereidheid van leveranciers om gegevens te delen met stip op nummer één. Gegevensdeling is immers essentieel voor een naadloze patientflow. Zonder deze bereidheid blijft de integratie van technologie gefragmenteerd en suboptimaal. Bij Logis.P streven we ernaar om een cultuur van openheid en samenwerking te bevorderen, zodat gegevensuitwisseling soepeler verloopt en de patiëntenzorg verbeterd wordt.
Gebruik van digitale hulpmiddelen door patiënten
Een andere uitdaging is ervoor zorgen dat patiënten de aangeboden digitale hulpmiddelen daadwerkelijk gebruiken. Een adoptiegraad van minimaal 75% is, bij benadering, cruciaal om de economische voordelen, zoals besparingen en efficiencyverbeteringen, te realiseren. Om dit te bereiken, moet het aanbod waarmee de digitale klantreis beleefd kan worden laagdrempelig en gebruiksvriendelijk zijn. Wanneer patiënten een app ingewikkeld vinden, of het verificatieproces (te) ingewikkeld, zullen de toepassing simpelweg niet gebruiken. Je loopt dan het risico van schijndigitalisering. Er is veel geld uitgegeven aan digitaliseringsprojecten, maar als de patiënt het niet wil of kan gebruiken, gaat nog steeds veel op de traditionele manier.
Investeringen in toekomstbestendige technologie
De derde uitdaging betreft de investeringen in technologie. Ziekenhuizen willen, heel begrijpelijk, zeker weten dat hun investeringen toekomstbestendig zijn, vooral omdat hun budgetten vaak onder druk staan. Te lang nadenken over de perfecte oplossing kan echter verlammend werken. Bij Logis.P adviseren we om na een gedegen besluitvorming gewoon te beginnen. Het perfecte moment bestaat niet, maar door te starten en gaandeweg te leren, kunnen ziekenhuizen hun systemen bijsturen en aanpassen aan de behoeften van patiënten. Een goed voorbeeld hiervan is de aanmeldzuil. Hoewel veel patiënten nu hun smartphone gebruiken, blijft de zuil nuttig als herkenningspunt en hulp in ontvangstruimtes.
De moraal van het verhaal
De integratie van technologie in de zorg kent vele uitdagingen, maar met de juiste aanpak zijn deze te overwinnen. Wij geloven in de kracht van samenwerking en flexibiliteit. Door open systemen en een gebruikersgerichte benadering kunnen we samen de patientflow verbeteren en de zorgsector, ook vanuit digitaal oogpunt, toekomstbestendig maken.
Uitnodiging: kies voor de kracht van samenwerking in digitale zorgoplossingen
Heb je vragen of ben je benieuwd naar wat Logis.P kan (en wil!) betekenen? Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Samen kijken we naar de mogelijkheden om het patiënt flow management te optimaliseren én te profiteren van de nieuwste trends en ontwikkelingen.