Hoe optimale logistiek de patiëntenzorg verbetert

De laboratoriumdiagnostiek binnen Nederlandse ziekenhuizen is de afgelopen jaren sterk veranderd. De opkomst van commerciële partijen heeft geleid tot een verschuiving waarin ziekenhuizen hun laboratoriumdiensten steeds vaker uitbesteden aan gespecialiseerde bedrijven. Dit brengt nieuwe uitdagingen en kansen met zich mee, vooral op het gebied van patiëntenlogistiek.

 

De nieuwe dynamiek in patiëntenlogistiek

Waar ziekenhuizen voorheen zelf verantwoordelijk waren voor de volledige laboratoriumdiagnostiek, nemen externe partijen deze rol nu over. Dit leidt tot een ‘shop-in-shop’ model, waarin patiënten voor bloedafname of andere diagnostische diensten terechtkomen bij een externe partij binnen de muren van het ziekenhuis. Dit klinkt efficiënt, maar brengt ook een nieuwe complexiteit met zich mee, vooral op het gebied van informatie-uitwisseling en patiëntenervaring.

 

Bijvoorbeeld, een patiënt die bekend is bij een ziekenhuis, wordt vaak gezien als een nieuwe klant door het externe laboratorium. Dit betekent dat essentiële gegevens uit het patiëntendossier mogelijk niet direct beschikbaar zijn. Dit vraagt om extra stappen in het proces, zoals patiëntidentificatie en aanvullende controles. Voor patiënten kan dit verwarrend zijn en kan het logistieke proces onnodig vertraagd worden.

 

Belang van een flexibele en geïntegreerde patiëntenlogistiek

Efficiënte patiëntenstromen zijn essentieel voor een soepel lopend zorgproces. Een systeem dat zowel kan communiceren en integreren met de systemen van het laboratorium als met die van het ziekenhuis is hierbij cruciaal. Bijvoorbeeld, als een patiënt zich aanmeldt voor bloedafname, moet het aanmeldticket zowel bij de externe laboratoriumleverancier als bij het ziekenhuis goed worden herkend en verwerkt. Zonder deze integratie kunnen er onnodige vertragingen ontstaan.

 

Een ander belangrijk aspect is de intelligentie binnen het logistieke systeem die rekening houdt met afspraken van de patiënt. Stel dat twee patiënten tegelijkertijd arriveren voor bloedafname, maar patiënt A heeft over 10 minuten een vervolgafspraak met de arts en patiënt B niet. Het systeem zorgt er dan voor dat patiënt A voorrang krijgt om verstoringen in de planning van de arts te voorkomen. Dit soort intelligenties zijn cruciaal om de zorg efficiënt te houden en de patiënt de beste ervaring te bieden.

 

Uitdagingen en kansen voor ziekenhuizen en laboratoria

Ziekenhuizen die kiezen voor een shop-in-shop model moeten zich bewust zijn van de logistieke en informatie-uitdagingen die hiermee gepaard gaan. Naast het waarborgen van de patiëntveiligheid en -ervaring, is het van groot belang dat er goed nagedacht wordt over de technische koppelingen tussen de verschillende systemen. Externe laboratoria zijn hierin vaak nog niet volledig voorbereid, wat in de toekomst tot problemen kan leiden.

 

Om deze uitdagingen aan te gaan, is een flexibel en geïntegreerd logistiek systeem essentieel. Dit systeem moet in staat zijn om in real-time te communiceren met zowel het ziekenhuis als de externe laboratoriumleverancier. Op die manier kunnen processen worden geoptimaliseerd en kan de patiëntenzorg blijven voldoen aan de hoge standaarden die de markt vraagt.

 

Transitie biedt kansen

De transitie naar commerciële laboratoriumdiagnostiek binnen ziekenhuizen biedt kansen voor kostenbesparingen en verbeterde zorg. Echter, de efficiënte stroom van patiënten binnen deze nieuwe structuren is van groot belang. Door te investeren in flexibele, geïntegreerde logistieke systemen, kunnen ziekenhuizen en laboratoria samenwerken om de patiëntenervaring te optimaliseren, wachttijden te verkorten en uiteindelijk de zorg te verbeteren. Dit is niet alleen een technologische uitdaging, maar ook een kans om de patiëntenzorg naar een hoger niveau te tillen. En bij het verzilveren van die kansen? Daar helpen wij je graag bij!

 

Meer nieuws
Categorie

 Meer weten?

Wilt u meer weten over de werking van onze oplossingen en wat de functionaliteiten voor uw organisatie kunnen betekenen? Laat uw gegevens achter en één van onze professionals neemt contact met u op.

Gratis demo-video van

Casscontrol

In onze gratis demo-video van 3 minuten geven wij u een uniek kijkje in de functionaliteiten van CassControl. Vult u hieronder uw gegevens in en wij versturen u automatisch deze gratis-demo
video per mail. Wilt u liever een gratis maatwerk demo? Dan plannen wij met u een afspraak in en laten onze adviseurs u in een half uur graag zien wat er allemaal mogelijk is.

Gelukt!
We hebben uw bericht ontvangen.

Bedankt voor uw interesse in Logis.P. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.


Team Logis.P