Patiënten van het Zuyderland kunnen zich vanaf nu ook digitaal aanmelden bij Medische Beeldvorming. Het specialisme, bestaande uit de voormalige afdelingen Radiologie (vroeger ook wel röntgenafdeling) en Nucleaire Geneeskunde, sluit zich hiermee aan bij een aantal anderen afdelingen. Deze maken al langere tijd gebruik van digitaal aanmelden.
Met de implementatie en livegang van de 5 decentrale aanmeldzuilen is fase 2 van het project Digitaal aanmelden binnen Zuyderland succesvol afgerond. Fase 1 bestond uit het plaatsen van centrale registratiezuilen bij de ingang van de ziekenhuizen en decentrale aanmeldtablets bij de poliklinieken op de ziekenhuislocaties Heerlen en Sittard, alsook voor de locaties in Brunssum, Kerkrade en Echt. Het patiëntlogistieke systeem van Logis.P is daarbij gekoppeld aan SAP. Binnen Medische Beeldvorming wordt gebruik gemaakt van Radiologie Informatiesysteem Sectra. Ook deze koppeling is gerealiseerd.
Integrale patientflow
Doordat het Logis.P patiëntlogistieke systeem eenvoudig met meerdere bronsystemen kan koppelen, ontstaat een integrale patientflow. Hierdoor kan de aanwezigheid van de patiënt op de (juiste) polikliniek real-time worden ingezien. Voordeel voor de patiënt is dat met 1 dagticket (of via smartphone) op alle afdelingen kan worden aangemeld en dat ook eventuele uitloop- of wachttijden inzichtelijk zijn. Het ziekenhuis kan op deze manier altijd zien waar de patiënt zich in het ziekenhuis bevindt en of de patiënt op de juiste plek is.
Fase 2 nog niet de laatste fase
Het volledige project is nog niet afgerond. Begin 2023 neemt Zuyderland ook het Smart Visit concept in gebruik. Hierbij wordt het voor patiënten mogelijk om zich met hun smartphone aan te melden. Ook kunnen zij op deze manier eenvoudig feedback geven over hun ervaringen om de patiënttevredenheid over het proces goed in beeld te krijgen. Uniek aan dit systeem is dat patiënten geen aparte app nodig hebben of via DigID moeten inloggen in het patiëntenportaal. Patiënten, die slechts incidenteel in het ziekenhuis komen, hoeven dus geen app te downloaden. Dit blijkt vaak een behoorlijke drempel te zijn.