Overvolle wachtkamers verleden tijd bij bloedafname Rijnstate

Overvolle wachtkamers zijn verleden tijd bij Rijnstate ziekenhuis. Smart Appointment zorgt voor meer structuur en duidelijkheid.

Het Smart Appointment systeem is live in 4 ziekenhuislocaties van Rijnstate. Sinds 1 februari wordt in Arnhem, Arnhem-Zuid, Velp en Zevenaar ons systeem gebruikt bij het plannen van de bloedafname. Patiënten kunnen vanaf nu thuis online een beschikbaar tijdslot kiezen op een locatie bij hen in de buurt en ontvangen automatisch een afspraakbevestiging. Op locatie melden zij zich aan en worden op het gekozen tijdstip geholpen. 

 

Tot voor kort konden patiënten bloedprikken wanneer het uitkwam en zonder afspraak binnenlopen. Dit zorgde voor grote schommelingen in de drukte bij de bloedafname. Hierdoor waren de wachtkamers soms overvol, terwijl er op andere momenten weinig tot geen afspraken waren. Zeker in coronatijd is dit versterkt en is deze onregelmatigheid toegenomen. Hierdoor is het lastig geworden om te voorspellen welke capaciteit wanneer nodig is. Bovendien kunnen op deze manier de geldende maatregelen niet goed gehanteerd worden.

 

Door de verandering van ‘vrije inloop’ afspraken naar dienstverlening ‘op afspraak’ kan de afdeling beter inspelen op de vraag. Een deel van de afspraken zal op vrije inloop blijven. Hierbij gaat het om patiënten die van een andere afdeling uit het ziekenhuis naar bloedafname worden gestuurd. Deze kunnen zich ter plekke aanmelden en worden door de slimme algoritmes ingeschoven tussen de geboekte tijdssloten.

 

Efficiënter aan de slag voor personeel en bezoeker

Naast een betere regulatie van de patiëntenstromen, was er de wens om “slimmer” te werken en personeel efficiënter in te zetten. Doordat patiënten een tijdslot moeten boeken, is er nu meer inzicht in de verwachte drukte en kan hierop het personeel worden ingezet. Verder is het gelukt om het servicelevel te verhogen waardoor patiënten meer duidelijkheid hebben gekregen.

 

Meer duidelijkheid voor patiënten op de afdeling bloedafname

In een overvolle wachtkamer is weinig duidelijkheid over wanneer iemand aan de beurt is en hoelang het nog duurt. Met het Smart Appointment Systeem wordt dit opgelost. Patiënten worden op een vast tijdslot geholpen. Hierdoor hebben zij ook meer duidelijkheid en slinken de wachttijden. Als een patiënt al eerder aanwezig is en er is al tijd om te helpen, schuift het systeem de patiënt een plekje naar voren. Dit zorgt niet alleen voor een kortere wachttijd voor de patiënt, maar gaten in de planning worden op deze manier ook opgevuld.

 

Succesvolle livegang

Het nieuwe systeem is ook meteen goed ontvangen door personeel en patiënten. De invoering ervan is de afgelopen weken al breed aangekondigd op social media, huis-aan-huisbladen en een nieuwsbrief. Op de dag van de livegang hadden patiënten al online een tijdslot geboekt. De nieuwe route naar een soepele prikafspraak is dus al gevonden.

Meer nieuws
Categorie

 Meer weten?

Wilt u meer weten over de werking van onze oplossingen en wat de functionaliteiten voor uw organisatie kunnen betekenen? Laat uw gegevens achter en één van onze professionals neemt contact met u op.

Gelukt!
We hebben uw bericht ontvangen.

Bedankt voor uw interesse in Logis.P. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.


Team Logis.P