De zorg heeft behoorlijk wat uitdagingen, waarvan het personeelstekort en de vergrijzing een belangrijk thema zijn. Dit levert een hoge werkdruk op, waarbij de vele administratieve handelingen het werkplezier kunnen verminderen. Die nemen een (te) groot deel van de kostbare tijd in beslag die medewerkers liever aan de zorg besteden. De selfservice technologie biedt de oplossing waarmee je deze werkdruk voor een groot deel kunt verminderen en het werkplezier vergroot. We vertellen je meer over hoe deze oplossing de werkdruk verlaagt.
Minder administratie, meer zorg
Binnen de zorg nemen administratieve taken een hoop tijd in beslag, met name bij de balie. Denk aan het aanmelden van patiënten, het controleren van gegevens, het bijstellen van een zorgverzekering en ga zo maar door. Deze taken hebben allemaal te maken met controle aan de ‘voorkant’. Het zijn taken die makkelijk te digitaliseren zijn, waardoor patiënten deze controle zelf kunnen uitvoeren. En de oplossing daarvoor is er al: de selfservice technologie. Door de selfservice oplossing haal je een deel van het takenpakket en de werkdruk bij medewerkers weg, waardoor ze meer tijd hebben voor werkzaamheden die bijdragen aan het zorgproces.
Selfservice in de praktijk: de voordelen
De selfservice technologie maakt een hoop tijd vrij voor medewerkers en artsen. We zetten een aantal voordelen voor je op een rij.
- Aanmelden: Patiënten weten door middel van heldere informatie vooraf waar ze zich kunnen registeren en/of aanmelden. Dit kunnen ze in het ziekenhuis zelf doen via een aanmeldzuil of hun smartphone. Vervolgens wordt de juiste route naar de afdeling getoond en kunnen ze direct plaatsnemen in de wachtkamer. Baliemedewerkers hoeven daardoor niet meer elke patiënt te ontvangen en aan te melden.
- Automatische controle: De selfservice technologie maakt het mogelijk om automatisch patiënt- en verzekeringsgegevens te controleren voorafgaand aan elke afspraak. Dit voorkomt bijvoorbeeld een hoop uitzoekwerk, correcties en her-declaraties.
- Oproepen: Als de patiënt is aangemeld, wordt hij automatisch via het systeem naar de juiste wachtruimte begeleid. De mogelijk om op te roepen is er, maar de keuze blijft aan de arts. Als hij de patiënt wil ophalen uit de wachtkamer, bijvoorbeeld om te beoordelen hoe de patiënt loopt en beweegt blijft ook die mogelijkheid aanwezig. Daarnaast is via schermen in de wachtkamer of op de smartphone zichtbaar of het spreekuur uitloopt en hoe lang patiënten nog moeten wachten. Deze informatie vormt een waardevolle wachtverzachter!
- Minder verstoring: Patiënten komen medewerkers niet meer met allerlei vragen verstoren als gevolg van informatiegebrek. Alle informatie wordt via de schermen en de persoonlijke omgeving van de patiënt (applicatie) gegeven. Patiënten hebben daardoor minder last van onzekerheid, stress of agressie.
De selfservice oplossing vraagt wel om nieuwe vaardigheden, een andere mindset en het lef om dingen anders te doen. In de zorg zitten mensen met een groot zorghart die innovatie soms lastig en beangstigend vinden. Want kan iedereen wel met deze oplossing overweg? En is het niet te onpersoonlijk? Daar hoef je niet bang voor te zijn! Wanneer ze eenmaal de voordelen en de eenvoud van de selfservice oplossing ervaren, willen ze niet meer zonder.
Digitaal meer plezier
Met de selfservice verdwijnt natuurlijk niet al het persoonlijke contact. Er zijn altijd mensen die vragen hebben, op de verkeerde plek zitten of bijvoorbeeld nog niet weten hoe ze met de digitale middelen om moeten gaan. En daarvoor heb je nog steeds balies nodig, maar wel veel minder. Medewerkers houden juist meer tijd over voor andere zorg-gerelateerde werkzaamheden, waardoor hun werkplezier wordt verhoogd.
Wil je meer weten over de selfservice technologie? Lees eens hoe de selfservice oplossing Rode Kruis Ziekenhuis Beverwijk (RKZ) heeft geholpen met het verlagen van de werkdruk. Of neem vrijblijvend contact met ons op. We leggen je graag uit wat de mogelijkheden zijn.