Eenvoud voorop: de onmisbare waarde van een inclusieve patiëntreis

Er wordt veel tijd en geld geïnvesteerd om digitalisering binnen de zorg mogelijk te maken, maar er wordt weinig naar de patiënt gekeken: snappen zij de tools?

Er wordt in Nederland veel tijd en geld geïnvesteerd om digitalisering binnen de zorg mogelijk te maken. De focus ligt vaak op het realiseren van systemen, zoals portals en apps, maar er wordt weinig gekeken naar de adoptie en hoe de patiënt het ervaart. Snappen alle patiënten de tool en kunnen ze het makkelijk gebruiken? Maakt het de patiëntreis makkelijker? Een toepassing is pas zinvol als vrijwel elke patiënt het ook kan en gaat gebruiken. Daarom staat bij ons de patiënt(reis) voorop. Het doel is niet alles digitaal maken, maar het vergroten van de effectiviteit en het vergemakkelijken van de patiëntreis. En daarbij moet je rekening houden met elke doelgroep! We vertellen je hoe we dit doen.

 

Welke doelgroepen wil je bereiken?

Bij het ontwikkelen van een oplossing is het ontzettend belangrijk om in beeld te hebben voor wie je dit doet. Als niemand het snapt en de oplossing niet gaat gebruiken, is het zonde van je tijd en moeite. In de zorg onderscheiden wij de volgende doelgroepen:

 

  • Digitaal vaardige en niet-digitaal vaardige patiënten

Patiënten die niet-digitaal vaardig zijn, zullen een portaal of app, in combinatie met een DigiD inlog, niet snel gebruiken, omdat ze hier niet mee om kunnen gaan. Voor digitaal vaardige patiënten is dat een stuk makkelijker. Maar de praktijk wijst uit dat er nog een belangrijk onderscheid te maken is.

 

  • Patiënten die regelmatig het ziekenhuis bezoeken en patiënten die slechts incidenteel komen

 

Patiënten die vaak het ziekenhuis bezoeken, zullen een app en eigen portaal waarderen en gebruiken. Patiënten die slechts incidenteel komen, ervaren zaken als een portaal of app met DigiD inlog al snel als teveel ‘gedoe’.

 

Logis.P biedt altijd een oplossing waarbij elke patiënt geholpen is, rekening houdend met de behoefte van alle doelgroepen.  

 

Neem drempels weg: zorg voor gebruiksgemak

Zoals uit bovenstaande opsomming blijkt, bestaan er best veel drempels voor mensen om een oplossing te gebruiken. Het is daarom belangrijk om zoveel mogelijk van deze drempels weg te nemen. Bij Logis.P zijn we daar goed in geslaagd. Ten eerste maken we geen gebruik van een app. Mensen worden soms ‘app-moe’, omdat er al zoveel apps zijn. Daarnaast is het downloaden van een app lastiger voor niet-digitaal vaardige patiënten. Alleen patiënten die vaak komen, zijn meer bereid om een app te downloaden. Wat we dan wel doen? Patiënten ontvangen een link via de mail naar hun Persoonlijke Aanmeld Pagina (onze Smart Visit oplossing). Ze hebben geen inloggegevens of DigiD nodig om in te loggen, maar komen gelijk op de pagina die ze nodig hebben. Op deze pagina staat alle informatie over het bezoek, zodat ze goed geïnformeerd zijn. Ze weten bijvoorbeeld wat ze (voorafgaand aan de afspraak) moeten doen en waar ze moeten zijn. Na de afspraak is deze pagina weer verdwenen.

 

De patiëntreis begint thuis al

De patiëntreis via de Smart Visit begint thuis. De link die patiënten ontvangen, kunnen ze eenvoudig via hun telefoon, tablet of laptop openen. Ze vinden daar een overzicht van hun afspraken en er wordt gecontroleerd of alle gegevens kloppen. Sommige gegevens worden automatisch gecontroleerd en sommige gegevens moet de patiënt controleren. Als er gegevens ontbreken, vragen we patiënten om deze gegevens zelf aan te vullen. Dit kan door ze te verwijzen naar het patiëntenportaal. Als dit niet lukt, dan kunnen ze de gegevens wijzigen bij een aanmeldzuil in het ziekenhuis. Als dit ook niet lukt, wordt de route naar de balie aangeboden. Zo is er voor elke patiënt (doelgroep) een passende route uitgestippeld. Als alle gegevens direct kloppen, krijgt de patiënt een QR-code in Smart Visit en kan hij of zij daarmee in één keer doorlopen naar de poli. Dit vermindert zowel de werkdruk als de drukte in de centrale hal. Uiteraard kunnen ziekenhuizen zelf keuzes maken over hoe de reis er binnen hun ziekenhuis uitziet.

 

Laagdrempelige oplossingen voor iedereen

Onderzoek toont aan dat patiënten gastvrijheid en heldere communicatie enorm belangrijk vinden in het ziekenhuis. Zorg daarom voor een inclusieve patiëntreis en zorg ervoor dat patiënten de informatie krijgen die voor hen relevant en begrijpelijk is. Daarvoor heeft Logis.P slimme en laagdrempelige oplossingen ontwikkeld waarmee iedereen overweg kan.

 

Wil je meer weten over hoe zo’n inclusieve patiëntreis eruitziet? Neem dan kontaktieren met ons op! We laten je graag zien wat er binnen jouw organisatie mogelijk is en welke misvattingen er bestaan over digitalisering in de zorg.

 

Mehr Nachrichten
Categorie

Sie möchten mehr erfahren?

Möchten Sie herausfinden, was unsere Lösungen für Ihr Unternehmen leisten können? Hinterlassen Sie Ihre Daten und unser Fachpersonal nimmt Kontakt mit Ihnen auf.

Gelukt!
We hebben uw bericht ontvangen.

Bedankt voor uw interesse in Logis.P. Wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.


Team Logis.P